Sanal Santral; IP Santral yatırımı yapmadan, internet üzerinden kullanıma yayılan telefon santrali hizmetidir. Sanal santral nedir sorusu kısaca bu türlü özetlenebilir.
Sanal Santral, elverişli fiyatlı, kullanımı kolay ve her yerden erişilebilen ilerlemiş bir telefon sistemidir. Bu tür telefon sistemi bir sebepten ötürü “farazi”dır; İşletmeler için sahip olunan telefonlar ve hatlarla çalışırken, telekomünikasyon hattınızı tabi tutmak için bir internet bağlantısı kullanır. Aramaları yönlendirebilir, konferans aramaları ayarlayabilir, karşılama mesajları oluşturabilir ve daha çoğunu yapabilirsiniz.
Sanal Santral, IP (internet protokolü) iletişimini kullanan bir iş telefonu sistemidir. Geleneksel telefon hizmetinden değişik olarak, işletme içi telefon hattı yahut tesisat gerekmez. Sanal Santral çözümleri, hizmet sağlayıcı yönünden barındırılabilir yahut bir bulut hizmetinde dağıtılabilir.
PBX (özel şube santrali), bir işletmenin içsel aramalar yapmasına müsaade veren bir telefon sistemidir. Bir IP Santral, türlü VOIP / SIP telefonlarını birbirine bağlayan server tabanlı bir santraldir. Geleneksel bir santral düzeneğinin tesisat ve telefon kablolarını kullanmak yerine, telefon sistemini bir LAN (Yerel Alan Ağı) yahut bir İnternet bağlantısı üzerinden bağlar.
Basit bir ifadeyle, farazi bir Santral sistemi, işletme içi bir sunucudan ziyade bulutta (yani internet üzerinden erişilen bir server) barındırılan bir IP Santral’dir.
Sanal Santral, geleneksel durağan hatların fiziki kablolaması yerine internet üzerinden dijital ses sinyallerini ileterek arayanları birbirine bağlayan bir VoIP telefon sistemidir.
Analog Santral (Private Branch Exchange) sistemi fiziki olarak yerinde barındırılır ve hantal, pahalı tesisat ve bakımı için işletme içi bir takım gerektirir.
Buna karşılık, farazi Santral sistemi, üçüncü doğrultu bir VoIP (İnternet Protokolü Üzerinden Ses) sağlayıcısı yönünden bulutta site dışında barındırılır. Sanal Santral kablosuz olmasından, kullanıcılar masa telefonları, masaüstü bilgisayarlar yahut akil telefonlar girmek üzere rastgele bir VoIP ahenkli aygıt üzerinden internet bağlantısı olan rastgele bir yerden iş telefonu sistemlerine erişebilirler.
Sanal Santral sistemlerini kullanan işletmeler, kendi öncül tabanlı donanımlarını satın alabilmek, kurmak yahut bakımını uygulamak mecburiyetinde değildir. Bunun yerine, sistem güncellemeleri, bakım ve data merkezlerinde sunucuların saklanması ve güvenliğinin sağlanması, üçüncü doğrultu VoIP sağlayıcısı yönünden gerçekleştirilir.
Bulut Santral, IP Santral yahut barındırılan Santral hizmetleri biçiminde de bilindik farazi Santral sistemleri, milletlerarası, mahalli ve bedava alan kodlarından telefon numaraları sağlar. Kullanıcılar ayrıyeten eskiden var olan iş telefon numaralarını dahi taşıyabilir. Bir işletme içindeki kullanıcılar farazi Santral numaralarını paylaşabilir ve otomatik görevliler, HD ses, zil kümeleri, içsel takım sohbeti, görünümlü arama ve daha çoğu girmek üzere aniden çok başka farazi Santral özelliğini kullanabilir.
Herhangi bir program ve tesisat yatırımı gerektirmeden Klasik analog ve IP santrallerin pekçok özelliğini barındırır.
Telefon numaranız için bütün engeller kalkar ve; büro, ev, fabrika, değişik şehirledeki başka lokasyonlarınız birer içsel telefonunuz olur; ayrıyeten bir mühim noktada akil cep telefonunuz ve / yahut bilgisayarınız ile işletme telefonunuzu yanınızda taşıyabilme olanağı sağlar.
Telefon karşılamak ve / yahut telefon rehberi tutmak için sekreterya zorunluluğu ortadan kaldırır ve gelen aramayı robot santral ile karşılayarak kurumsal kimliğinizi kıymet katar.
Hizmetinin rastgele bir Sabit hat gideri yoktur. Hat bedeli olarak konuştuğunuz kadar ödersiniz; Yani o ay arama yapmadıysanız, rastgele bir ödeme talep edilmez.
Eski tip fiziki hatlarda 1 telefon karşılaması için 1 hat; hattın meşgul olmaması için, 3-5 hat alıp analog sistemler kurmak gerekirdi. Sanal santral hizmeti ile tek bir telefon numarası ile epey çok hat karşılayabilir ve kuramsal açıdan bu rakam sistem kaynaklarına tabi olarak sınırsızdır.
Avantajları Nelerdir?
Yatırım maliyeti düşüktür
Altyapı gerektirmez
internet olan heryerden kullanılabilir
Aylık ve senelik ucuz ödemelerle telefon santrali sahibi olursunuz
VoIP ile ucuz müzakere yaparsınız
Bir çok şube ve evden çalışanların olduğu düzensiz yapıları kolaylıkla bağlar
Dezavantajları Nelerdir?
İnternet kesildiğinde santraliniz iptal olur
internet gelene kadar çalışmaz
internet yavaşladığında ses problemleri olabilir
İnternet ve ses operatöründen kaynaklı kesintiler olabilir
Kamu kurumları, hastahane gibi önemli operasyonlarda tavsiye edilmez.